Kosttilskudd
Kosttilskudd er tillegg av vitaminer, mineraler eller andre stoffer til et ellers sunt og variert kosthold.
Kosttilskudd – hva er det?
Kosttilskudd er næringsstoffer i form av vitaminer, mineraler eller andre stoffer som kan ha en helsefremmende effekt. Urter, alger, fettsyrer og fiber er eksempler på andre kosttilskudd som ikke er vitaminer eller mineraler. Kosttilskudd er ment som et tillegg til et ellers sunt og variert kosthold.
Næringsstoffene i kosttilskudd kan enten tilstede naturlig i produktet, eller så kan de være tilsatt.
For at et produkt skal kunne defineres som et kosttilskudd, er det fire kriterier som må oppfylles:
- Kosttilskuddet skal inneholde konsentrerte former av vitaminer, mineraler eller andre stoffer som gir en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt.
- Kosttilskuddet skal omsettes i dosert og ferdigpakket form.
- Kosttilskuddet skal inntas i små, oppmålte mengder.
- Kosttilskuddet skal kun være ment som et tilskudd til kostholdet.
Kosttilskudd kan inntas i ulike former, slik som kapsler, tabletter, piller, dråper, pulverposer eller andre lignende former for pulver og væske.
Har kosttilskudd dokumentert effekt?
Ved mangeltilstander, eller dersom man av ulike grunner ikke får i seg nok viktige næringsstoffer fra kosten, vil kosttilskudd ha en gunstig effekt på kroppen. Dette fordi en rekke vitaminer og mineraler er nødvendig for at ulike prosesser i kroppen skal fungere optimalt.
Omega-3 er et slikt næringsstoff og fettsyre som mange ikke får nok av gjennom et normalt kosthold. Omega-3-fettsyrer er blant annet viktig for vedlikehold av en rekke livsviktige funksjoner, og disse må ofte tilføres kroppen utenifra.
Det er derimot viktig å huske på at kosttilskudd ikke vil kunne helbrede eller behandle sykdom. Det er ulovlig å markedsføre kosttilskudd med medisinske påstander, og det er kun produkter som er klassifisert som legemidler, som kan markedsføres med påstander om dette.
Hvem trenger kosttilskudd?
For friske personer som spiser sunt og variert, er det som regel ikke nødvendig med kosttilskudd, da de fleste får i seg nok vitaminer og mineraler fra kosten. Det kan likevel være visse grupper i befolkningen, eller ulike faser i livet hvor kosttilskudd er nødvendig for å få dekket kroppens behov for næringsstoffer. Eksempler på dette kan være ved noen typer sykdommer, ved ulike matallergier eller dersom man velger å være vegetarianer eller veganer.
Befolkningsgrupper med økt behov for kosttilskudd:
- Baby og barn. Alle barn fra fire ukers alder anbefales å innta tilskudd av vitamin D, i form av D-vitamin dråper eller tran.
- Kvinner som planlegger graviditet. Alle kvinner som planlegger graviditet bør ta 400 mikrogram folsyre daglig, fra minimum en måned før graviditet.
- Gravide. Det anbefales et daglig inntak på 400 mikrogram folsyre de første tre månedene av svangerskapet.
- Personer med lavt næringsinntak. Dersom næringsinntaket er lavt over en lengre periode, bør det vurderes et tilskudd av multivitamin. Dette gjelder spesielt eldre.
- Malabsorpsjonstilstander. Det vil si ved tilstander som gjør at næringen fra maten ikke blir tatt opp optimalt i kroppen.
- De med påvist mangel. I Norge er omega-3, jern, folat og vitamin D de vanligste næringsstoffene å oppleve mangel på.
- De som har fjernet deler av mage-tarm-systemet. For eksempel fedmeopererte. Disse kan ha behov for tilskudd av vitamin B12.
- De med redusert immunforsvar. For eksempel kreftbehandlede eller organtransplanterte pasienter.
- Ved allergi eller intoleranse. For eksempel bør de som unngår meieriprodukter ta tilskudd av jod og kalsium.
- De som ikke spiser nok fet fisk. Bør ta tilskudd av omega-3. Dette kan være i form av tran eller omega-3-tilskudd.
- De som ikke får i seg nok vitamin D. Bør ta tilskudd av D-vitamin, i form av tran eller andre former for D-vitamin-tilskudd. Spesielt viktig i perioder med lite sol.
- Veganere og vegetarianere. Kan blant annet ha behov for tilskudd av vitamin B12. Dette gjelder spesielt for gravide, ammende og små barn. De fleste vil også trenge et tilskudd av vitamin D.
Forholdsregler og bruk
- Kosttilskudd bør alltid oppbevares utilgjengelig for barn, da inntak i store mengder kan være skadelig og føre til forgiftning.
- Det kan også være helseskadelig for voksne å innta kosttilskudd i for store mengder.
- Følg alltid anbefalt døgndose, og vær forsiktig med å innta flere typer kosttilskudd som inneholder de samme stoffene.
- Se alltid etter seriøse aktører ved kjøp av kosttilskudd på internett.
- Vær forsiktig med å kjøpe kosttilskudd i utlandet, da disse kan inneholde stoffer som ikke er lovlige i Norge.
Noen grupper bør være ekstra forsiktige med inntak av kosttilskudd. Dette gjelder:
- Eldre.
- Små barn.
- Gravide og ammende.
- De som bruker legemidler.
- De med alvorlige sykdommer.
Kosttilskudd i kombinasjon med legemidler
Noen kosttilskudd kan påvirke effekten av legemidler, noe som kan føre til at du kan få en økt eller redusert effekt av legemiddelet ditt. Økt effekt av legemiddelet kan blant annet føre til økt fare for alvorlige bivirkninger. Bruker du kosttilskudd eller andre naturmidler, er det derfor alltid lurt å nevne dette for legen din eller på apoteket om du bruker faste medisiner i tillegg.
Vær oppmerksom på at kosttilskudd også kan gi uønskede effekter i forbindelse med operasjoner, og bruk av kosttilskudd bør derfor også alltid nevnes i forbindelse med dette.
Generelt bør man alltid være forsiktig og restriktiv med å innta naturmidler og kosttilskudd ved bruk av mange legemidler, og ved bruk av legemidler mot alvorlige sykdommer.
For noen legemidler, må man være ekstra forsiktig med bruk av kosttilskudd og naturmidler:
- Blodfortynnende legemidler.
- Kreftlegemidler.
- Legemidler ved organtransplantasjon.
- Legemidler mot HIV.
- Legemidler mot epilepsi.
Lover og regler
Det er Mattilsynet som regulerer kosttilskudd, og som sørger for at gjeldende lover og regelverk følges. Det er likevel ingen offentlig kvalitetskontroll før kosttilskudd kommer på markedet, slik det er for legemidler. Det kan derfor være varierende hvor god kvalitet denne typen produkter har.
Norge følger det samme regelverket som EU når det gjelder kosttilskudd. Det er strenge regler for hvilke påstander et kosttilskudd kan ha, og disse skal i tillegg kunne dokumenteres og være korrekte.
Kilder: Mattilsynet, HelseNorge, Lommelegen, Vitusapotek, AntidopingNorge, Matportalen, Store norske leksikon, Norsk Helseinformatikk.